Bijtwond
Een bijtwond ontstaat nadat u bent gebeten door een dier of mens. Een bijtwond wordt officieel pas een bijtwond genoemd als de huid ook kapot is. Het kan erg pijnlijk zijn en vervelende gevolgen meebrengen. Een bijtwond wordt gezien als een vuile wond en moet daarom anders behandeld worden dan een normale wond.
Bij een bijtwond kunt u last hebben van de volgende klachten:
- Meerdere gaatjes in de huid.
- Uw wond kan bloeden en pijn doen.
- Eén of meer rode of blauwe plekken.
- Een doorgeprikte, geschaafde of open gescheurde huid.
- Beschadiging van een pees, bot, gewricht of zenuw komt ook voor.
U kunt de volgende stappen nemen als u een bijtwond heeft:
- Zorg dat u naar een veilige omgeving gaat waardoor u niet meer gebeten kunt worden.
- Hierna kunt u de bijtwond uitspoelen met lauwwarm water uit de kraan of douche als de wond niet erg bloedt. Twee minuten spoelen is voldoende. Hiermee voorkomt u dat de wond gaat ontsteken. Te lang spoelen of baden is niet goed, dan wordt de huid zacht en geneest de wond minder goed.
- Maak geen gebruik van zeep of een ontsmettingsmiddel. Deze middelen zullen het ontsteking van de wond niet voorkomen.
- Dek de open wond af tot u bij de huisarts bent met een schoonverband of een schone doek.
- Bel daarna de huisarts.
In verschillende scenario’s kunt u het beste verschillende dingen doen:
- Als er een kans is dat het virus dat hondsdolheid (rabiës)in de wond zit, moet u de wond vijftien minuten spoelen. Daarna ontsmet u de wond met 70% alcohol. Bel hierna direct uw huisarts of de huisartsenpost.
- Als de wond erg blijft bloeden, druk dan een schoon verband of schone doek tegen de wond. Dit zal de bloeding stoppen.
- Als u een grote wond aan het been heeft, kunt u dit het beste hoog houden op bijvoorbeeld een stoel of bank. Hierdoor kunt krijgt uw been rust, waardoor er minder druk op de wond staat.
- Als u een grote wond heeft aan uw hand of arm, draag dan een mitella. Hierdoor kunt u uw arm rust geven waardoor er minder druk op de wond staat.
- Een tekenbeet is ook een bijtwond, maar die behandel je anders. Voor meer informatie verwijzen wij u door naar de pagina over een tekenbeet.
In sommige gevallen is het nodig om het alarmnummer 112 te bellen na een bijtwond. De wond kan namelijk zo ernstig bloeden dat het slachtoffer in shock raakt. Bel ook met de hulpdiensten indien het slachtoffer in het gezicht of rondom de keel is gebeten.
Als u een bijtwond heeft, ga dan altijd naar de huisarts of huisartsenpost. Het is namelijk mogelijk dat een bijtwond tetanus veroorzaakt als het in contact is gekomen met bijvoorbeeld straatvuil of mest. Bel ook meteen de huisarts of huisartsenpost als u een bijtwond heeft gekregen door een beet van een dier zoals een vleermuis, hond of kat. De kans bestaat namelijk dat het dier besmet is met hondsdolheid.
Wat gaat de huisarts doen?
- Bij de huisarts zal worden vastgesteld of de wond gehecht of geplakt moet worden.
- De wond moet in de meest gunstige situatie binnen 8 uur dichtgemaakt worden. Dan zal de arts de wond schoonmaken en hechten of dichtplakken.
- Als de bijtwond na acht uur na het ontstaan van de wond nog open is, dan laat de arts deze soms open. De kans is dan namelijk erg groot dat er bacterie in de wond zitten die een ontsteking kan veroorzaken. De wond open houden is dan beter, zodat de bacterie eruit kan.
- Als u bent gebeten door een dier of mens die misschien hepatitis B of C, hiv of hondsdolheid heeft, zal de huisarts met de GGD of een internist bespreken wat er moet gebeuren. Als het nodig is, dan wordt u daarmee doorgestuurd naar het ziekenhuis voor verder onderzoek en behandeling.
- U wordt naar een chirurg in het ziekenhuis verwezen als de huisarts vermoedt dat een bot, pees, gewricht of zenuw is beschadigd.
- Bij de huisarts zal worden vastgesteld of de wond gehecht of geplakt moet worden.