Glasvochtloslating
Het glasachtig lichaam zit in uw oog in de ruimte tussen uw netvlies en de ooglens en is gevuld met een heldere geleiachtige vloeistof, glasvocht genoemd. Het grootste deel van het oog bestaat dus uit glasvocht. Bij een glasvochtloslating laat het glasachtig lichaam los van het netvlies. Zodra u ouder wordt, verandert de samenstelling van het glasvocht. Rond uw 50e of 60e neemt het volume van het vocht af en wordt het troebeler. Ook raakt de verbinding met het netvlies zwakker, waardoor het voor een deel of helemaal loslaat van uw netvlies. De ruimte die vervolgens ontstaat wordt opgevuld met kamerwater.
Dit kan vaak geen kwaad, maar kan wel het begin zijn voor problemen met uw netvlies. Er kan namelijk een scheurtje ontstaan in uw netvlies, waardoor het netvlies kan loslaten. Dit is ernstig en hierbij is een operatie nodig.
U loopt meer risico op glasvochtloslating als:
- U 50 jaar of ouder bent.
- U al glasvochtloslating heeft gehad in uw andere oog.
- U bijziend bent.
- U een trauma heeft gekregen op uw oog.
- U een staaroperatie heeft gehad.
Bij een glasvochtloslating krijgt u last van de volgende klachten:
- Glasvochttroebelingen, ofwel floaters. Dit zijn stipjes, vlekjes, vliegjes of sliertjes die worden waargenomen.
- Een waas zien.
- Lichtflitsen.
Klachten door een glasvochtloslating ontstaan vaak plotseling en kunnen in principe geen kwaad.
Bij een glasvochtloslating kunt u vaak niet veel doen. Een behandeling is meestal niet nodig en een arts zal u vaak vertellen om even af te wachten. De zwevende sliertjes die u ziet, worden na een tijdje minder hinderlijk en ook de lichtflitsen houden vanzelf op.
Het is mogelijk dat er een netvliesloslating ontstaat. Het is daarom belangrijk dat iedereen die last krijgt van glasvochtloslating onderzocht wordt. Om te onderzoeken of u scheurtjes op uw netvlies heeft, krijgt u oogdruppels die ervoor zorgen dat de pupil verwijdt en de oogarts goed zicht krijgt op uw netvlies. Zodra er dan scheurtjes worden ontdekt, kunnen deze afhankelijk van de grootte en locatie worden behandeld met een laser.
Neem met spoed contact op met uw huisarts of de huisartsenpost als u klachten heeft die lijken op een netvliesloslating. Dit zijn de volgende klachten:
- Het zien van lichtflitsen.
- De klachten die u al had, worden opeens heel snel erger.
- Een deel van uw zicht wordt helemaal donker.
- De ‘floaters’, ofwel de zwevende vlekjes/sliertjes/stipjes/vliegjes, in uw zicht worden opeens veel erger.