Hersenschudding
In het kort
Als u een hersenschudding heeft, zijn uw hersenen tijdelijk door elkaar geschud. Meestal houdt u er geen blijvend letsel aan over. De ernst van een hersenschudding verschilt wel per ongeval.
Als u een hersenschudding heeft, zijn uw hersenen tijdelijk door elkaar geschud. Dit is het gevolg van een harde klap, stoot of val op uw hoofd. Meestal houdt u er geen blijvend letsel aan over. De ernst van een hersenschudding verschilt wel per ongeval. Bij een lichte hersenschudding bent u niet buiten bewustzijn geweest en niet meer dan 10 minuten van uw geheugen verloren. Bij een milde hersenschudding verliest u uw bewustzijn enkele minuten en bent u maximaal 24 uur uw geheugen kwijt.
Als u langer buiten bewustzijn bent, heeft u een zware hersenschudding. Dit wordt ook wel hersenkneuzing genoemd. Ook kunt u een kleine bloeding in uw hersenen krijgen. Bij 1% van de ongevallen ontstaat er een ernstige bloeding als gevolg van een schedelbreuk. Bij elke hersenschudding is het belangrijk dat u uw klachten de eerste 24 uur goed in de gaten houdt. Hoewel een hersenschudding onschuldig kan zijn, is de kans op ernstige complicaties dan het grootst.
Bij een hersenschudding kunt u last hebben van:
- Verlies van bewustzijn
- Erge hoofdpijn
- Geheugenverlies
- Misselijkheid
- Overgeven
- Dof, wazig zicht
- Duizeligheid
- Vermoeidheid
- Gevoeligheid voor licht en geluid
- Moeite met concentreren
- Prikkelbaarheid
- Gehoorproblemen en/of oorsuizen
- Angst voor herhaling van het ongeval
Bij een hersenkneuzing kunt u ook de volgende klachten erbij krijgen:
- Spraakproblemen
- Gedeeltelijke verlamming
- Gevoelsverlies
Bij een hersenschudding raden wij u aan om in de eerste dagen de volgende adviezen op te volgen:
- Neem voldoende rust. De eerste dagen zult u flink last hebben van hoofdpijn. Het is dan logisch dat u in bed wilt liggen. Toch is het goed om af en toe ook eens uit bed te stappen en de tijd waarin u in bed ligt langzaam af te bouwen. Dit bevordert uw herstel.
- Drink geen alcohol of cafeïne. Het is het beste als u 1,5 tot 2 liter water of thee per dag drinkt. Gebruik ook geen drugs.
- Beperk de tijd waarin u naar een beeldscherm kijkt. De eerste dagen raden wij aan om helemaal geen tv te kijken of een computer te gebruiken. Uw hersenen kunnen de verwerking van die prikkels nog niet goed aan.
- Neem een paracetamol tegen de hoofdpijn. Lees voor het gebruik de bijsluiter goed door.
- Rijd geen auto of fiets als u nog last heeft van sufheid of ernstige hoofdpijn
Na een paar dagen rust is het goed om uw normale dagritme weer zoveel als mogelijk op te pakken. Doe dit wel binnen uw mogelijkheden. Zo raden wij u aan om:
- Pas weer te beginnen met werk als de ernstige hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid is afgenomen
- Uw grenzen aan te geven op uw werk of school. Kunt u zich niet goed concentreren? Neem dan meer rustpauzes of spreek af dat u halve dagen werkt.
- Niet zwaar te gaan sporten, doe dit pas als uw klachten verdwenen zijn
- Een goed dag- en nachtritme aan te houden, blijf niet te lang op bed liggen en sta op tijd op
- Activiteiten die het ongeval hebben veroorzaakt niet te vermijden. Merkt u dat u dit wel doet? Neem dan contact op met uw huisarts. Deze kan u doorverwijzen naar de juiste hulp bij de angstklachten.
U moet contact opnemen met uw huisarts als:
- Uw kind hard op het hoofd is gevallen of een harde klap op het hoofd heeft gekregen. Zeker bij jonge kinderen is dit belangrijk, omdat hun schedel nog niet geheel gesloten is.
- U een hersenschudding heeft en zich zorgen maakt
- U uw bewustzijn heeft verloren
- U heftige hoofdpijn heeft
- U zich verward, suf of anders gedraagt
- U blijft overgeven
- U steeds zieker wordt, uw klachten verergeren of u krijgt er afwijkende klachten bij
- U last heeft van erge angst of vermijdingsgedrag door het ongeval
- U twijfelt over uw klachten in de eerste 24 uur na het ongeval