Nekhernia
In het kort
Bij een nekhernia heeft u zenuwen die in uw nek klem zitten. De zachte elastische kern van één of meerdere tussenwervelschijven puilen in dit geval uit. Hierdoor kunt u last krijgen van verschillende klachten. Een nekhernia herstelt meestal vanzelf, het belangrijkste wat u kunt doen is blijven bewegen.
Bij een nekhernia heeft u zenuwen die in uw nek klem zitten. De zachte elastische kern van één of meerdere tussenwervelschijven puilen in dit geval uit. Dit komt doordat er een tussenwervelschijf is ingezakt wat de wand van die schijf verzwakt. De elastische kern krijgt hierdoor meer ruimte en de uitpuiling drukt op de zenuwen in uw nek. Dit veroorzaakt de hevige pijn in uw nek, arm en hand. Net zoals bij een rughernia is er geen eenduidige oorzaak te vinden voor het ontstaan van de hernia. Zo kan een nekhernia ontstaan door:
- Slijtage
- Veelvuldig roken
- Stress
- Ouderdom
- Overbelasting
- Een ongeluk en/of letsel. Dit zorgt voor zwakke plekken in de wand van de tussenwervelschijven.
Een nekhernia wordt vastgesteld door middel van een röntgenfoto en MRI-scan
Bij een nekhernia kunt u last hebben van:
- Een stekende of brandende pijn in uw nek of schouder
- Tintentelingen in uw arm(en), hand(en) en/of vingers
- Uitstralende pijn in één of beide armen
- Pijn dat verergert als u hoest, niest of perst
- Verlammingsverschijnselen of gevoelsverlies in uw armen en/of handen
- Gevoelsproblemen in uw benen. Dit krijgt u in zeer ernstige gevallen. Dan zit vaak uw ruggenmerg ook bekneld. Dit kan ervoor zorgen dat u moeite heeft bij het poepen en plassen.
Een nekhernia herstelt meestal vanzelf en gaat niet sneller over door oefeningen die u aangereikt krijgt bij een fysiotherapeut. Wel kan een fysiotherapeut u adviseren over het verbeteren van uw houding waardoor de klachten niet verergeren.
Het belangrijkste wat u kunt doen is blijven bewegen. Pak u normale dagelijkse activiteiten daarbij zoveel mogelijk op.
Tegen de pijn adviseren wij u om pijnstillers in te nemen. Neem als basis een paracetamol in en vul dit indien nodig aan met een ontstekingsremmer. Voorbeelden hiervan zijn een naproxen, een diclofenac en een ibuprofen. Lees voor het gebruik van deze pijnstillers de bijsluiter goed door en laat u bij twijfel adviseren door uw huisarts. De ontstekingsremmers (NSAID’s) kunnen nare bijwerkingen hebben. Ga hier dus zorgvuldig mee om.
Sommige mensen met een nekhernia gebruiken speciale kussens en halskragen om de nek te ondersteunen. Het is echter niet bewezen dat dit ook goed helpt. Als u een dergelijk kussen of kraag gebruikt, adviseren wij u om een stevig(e) kussen of kraag te gebruiken. Anders ondersteunt u de nek niet.
Heeft u het vermoeden dat u een nekhernia heeft? Neem dan contact op met uw huisarts om dit definitief vast te laten stellen. Is er al een nekhernia bij u vastgesteld? Maak dan een afspraak met uw huisarts als:
- De pijn niet is verminderd na het gebruik van de pijnstillers. Uw huisarts kan eventueel zwaardere medicatie voorschrijven, zoals tramadol of morfine.
- Uw klachten verergeren
- U na twee maanden nog geen verbetering merkt
Heeft u last van andere bijkomende klachten? Neem met spoed contact op met uw huisarts of de huisartsenpost (in de weekenden) als:
- U uw arm(en) niet goed meer kan gebruiken of als u deze niet omhoog kunt tillen.
- U nauwelijks meer kunt lopen
- U problemen krijgt met het plassen
- U uw plas of ontlasting niet kunt ophouden
- U gevoel verliest in uw armen of benen
- U een dof en tillend gevoel krijgt in uw romp of benen
Uw huisarts adviseert u over de vervolgstappen en verwijst u door naar een neuroloog in het ziekenhuis. In uiterste gevallen kan dit betekenen dat u een operatie zult moeten ondergaan. Een injectie in uw nek kan ook helpend zijn tegen de pijn. Welke stap er genomen moet worden, wordt samen met u besproken.