Netvliesloslating
Een netvliesloslating is het loslaten van het netvlies van de oogbol. Hierbij is een operatie nodig, omdat u anders slechtziend of blind kunt worden. In uw oog is de ruimte tussen de lens en het netvlies gevuld met glasvocht. Als u ouder wordt, verandert de samenstelling van dit glasvocht: het krimpt en trekt zich langzaam terug van het netvlies. Dit is heel normaal, maar het kan ervoor zorgen dat het glasvocht loslaat. Hierdoor kunnen er scheurtjes in het netvlies ontstaan. Door zo’n scheurtje kan er vocht onder het netvlies komen en kan het netvlies loslaten. Dit heet dan een netvliesloslating.
De volgende dingen vergroten de kans op een netvliesloslating:
- U bent erg bijziend.
- U heeft een staaroperatie gehad.
- Iemand in uw familie heeft een netvliesloslating gehad.
- U heeft aan uw andere oog ook al een netvliesloslating gehad.
- U heeft een klap tegen het hoofd of oog gehad.
Als u een netvliesloslating heeft, kunt u last krijgen van de volgende klachten:
- U ziet lichtflitsen.
- U ziet plotseling zwarte, zwevende vlekjes. Deze worden vaak omschreven als een soort stipjes of vliegjes.
- U ziet opeens minder goed.
Als u een scheurtje in het netvlies heeft, kan dit behandeld worden met een laserbehandeling. Dit wordt preventief gedaan om een netvliesloslating te voorkomen. Hierbij krijgt u verdovende oogdruppels en een speciale contactlens in het oog. De laserstraal schijnt door deze lens heen en maakt kleine littekens om het scheurtje heen. Hierdoor kan er geen vocht onder het netvlies komen, waardoor u geen last krijgt van een netvliesloslating.
Het is ook mogelijk om een glasvochtoperatie te krijgen. Dit is de meest uitgevoerde behandeling bij een netvliesloslating. Hierbij wordt het glasvocht uit uw oog weggehaald en het netvlies wordt behandeld met een laser. Hierna zal de oogbol opgevuld worden met olie of gas.
Na een behandeling zit het netvlies vaak weer goed vast. Soms is er nog een operatie nodig. U kunt door de behandeling minder goed gaan zien. De kans op een netvliesloslating in het andere oog is dan ook groter. U krijgt na de operatie nog een aantal controles bij de oogarts.
Neem direct contact op met uw huisarts als u last krijgt van de volgende klachten:
- U kunt opeens minder goed zien.
- U heeft heel veel pijn aan het oog.
- U ziet opeens zwarte zwevende vlekjes.
- U ziet lichtflitsen.
- Uw oog is heel rood.