Schedelbreuk
Uw hersenen worden beschermd door de schedel. Als u een ernstig ongeval meemaakt, kan er hoofdletsel en schade aan de schedel ontstaan. Een schedelbreuk is te verdelen in drie groepen:
- Een schedeldakbreuk. Hierbij zit er een breuk in de schedel en omdat de breuk een bepaalde kracht veroorzaakt, kan er een hersenbloeding ontstaan.
- Een indeukingsbreuk. Dit is een breuk die door het schedelbot heen gaat en vergroot het risico op een infectie van de hersenen en hersenvliezen.
- Een breuk in de schedelbasis. Dit is de onderzijde van de schedel die reikt van de wervelkolom naar de ogen. Hierbij kunnen ernstige gevolgen optreden, zoals een hersenschudding, een hersenvliesontsteking, verlamming of gehoorverlies.
Vaak krijgt u geen klachten door de breuk zelf. Doordat u bij een schedelbreuk vaak andere verwondingen heeft, krijgt u daar het meeste last van. Klachten van een schedelbreuk kunnen zijn:
- Hoofdpijn.
- Bloeden.
- Bewusteloosheid.
Afhankelijk van de soort schedelbreuk krijgt u klachten. Bij een breuk in de schedelbasis krijgt u last van de volgende klachten:
- Uitval van het gezichtsvermogen.
- Uitval van reuk en/of gehoor.
- Evenwichtsproblemen.
Een schedeldakbreuk geneest vaak zelf zonder behandeling. De stukken schedel groeien vrij snel weer aan elkaar. Als u een schedelbasisbreuk heeft, moet u worden behandeld in het ziekenhuis. Als het risico bestaat dat er hersenvocht via de neus of het oor lekt, is een antibiotica behandeling nodig om te voorkomen dat u een hersenvliesontsteking krijgt. Vaak stopt dit lekken na een week tot twee weken. Als u een indeukingbreuk heeft, moet deze zo snel mogelijk en binnen 24 uur worden hersteld, omdat het risico op een infectie erg groot is. Als de druk op de hersenen ook te groot is, moet deze ook worden hersteld.
Neem direct contact op met uw huisarts als u een ernstig ongeval heeft gehad en u last heeft van de volgende klachten:
- U bent plotseling doof.
- Uitval van het gezichtsvermogen.
- Uitval van reuk.
- Evenwichtsproblemen.