Trommelvliesontsteking
Als er sprake is van een infectie van het trommelvlies, noemen we dit een trommelvliesontsteking. Hierbij wordt het trommelvlies dik en ontstoken door langdurige irritatie. U loopt meer kans op een trommelvliesontsteking in de volgende gevallen:
- Een nauwe gehoorgang. De gehoorgang kan sneller warm en vochtig worden als de gehoorgang nauw is. Hierdoor ontstaat er een irritatie van de gehoorgang of het trommelvlies.
- Het dragen van oordoppen of een hoortoestel. Als de gehoorgang afgesloten wordt, kan het voorkomen dat de gehoorgang warm en vochtig wordt. Ook bij het inbrengen van een oorstukje kunnen er sneller bacteriën in de gehoorgang terechtkomen. Dan ontstaat er een irritatie van de gehoorgang of het trommelvlies.
- Buisjes of een oorontsteking in het verleden. Het kan voorkomen dat er hierbij littekenweefsel is gevormd. Dit kan zorgen dat uw oor geïrriteerd of vochtig wordt en daardoor ontsteekt.
- Een gaatje in het trommelvlies. Als er een gaatje in uw trommelvlies zit en deze gaat ontsteken, kan de rest van het trommelvlies ook ontstoken raken.
Een trommelvliesontsteking is te herkennen aan de volgende klachten:
- Een loopoor.
- Lichte jeukklachten.
- Irritatie aan het oor.
- Slechthorendheid.
- Een stinkende geur uit het oor.
Het komt voor dat de trommelvliesontsteking heftig verloopt. Dan kunt u ernstige pijnklachten krijgen en koorts.
Als u last heeft van een trommelvliesontsteking, kunt u de volgende adviezen opvolgen:
- Stop met het gebruiken van oordopjes of andere dingen die in het oor gaan. Stop ook tijdelijk met het dragen van het hoortoestel.
- Zorg ervoor dat het oor droog blijft en dat u het oor goed droog maakt na het douchen of zwemmen.
- Zorg dat u niet de oren van binnen schoonmaakt en erin peutert. Uw oorsmeer beschermt de huid en zorgt ervoor dat viezigheid weer naar buiten gaat.
- Ga niet zwemmen als er nog vocht uit het oor komt. Er zit dan vaak een gaatje in het trommelvlies. Deze moet eerst weer dicht groeien.
- Als u merkt dat u telkens een ontsteking in het oor krijgt na het zwemmen, gebruik dan oordopjes of stop watjes met vaseline in uw oor als u gaat zwemmen.
- Gebruik paracetamol bij heftige pijn. Kijk voor de juiste hoeveelheid in de bijsluiter.
- Als u een hoortoestel draagt en merkt dat u vaker last heeft van klachten aan het oor, ga dan langs bij de audicien. Laat het hoortoestel controleren en kijk of deze nog wel goed past.
Het is mogelijk om de oren te druppelen met zure oordruppels als u last heeft van lichte klachten. Als de ontsteking heftiger verloopt of erg pijnlijk is, kan de huisarts antibiotica voorschrijven.
Neem contact op met de huisarts in de volgende gevallen:
- Uw klachten houden al een lange tijd aan en gaan niet vanzelf voorbij.
- De klachten verergeren, zelfs terwijl u een behandeling heeft gehad.
- U heeft oorpijn.
- U heeft koorts.
- Uw oor is rood.
- U bent duizelig.
- U heeft een heftige piep of suis in de oren.