Hartfalen
Als uw hart minder goed werkt en er daardoor minder bloed door het lichaam gepompt kan worden, spreek je van hartfalen. Als het hart andere delen van het lichaam niet van genoeg bloed kan voorzien, kunnen uw organen en spieren minder bloed krijgen. Daardoor krijgt u minder zuurstof en wordt er minder voeding uit het bloed geleverd, wat gevaarlijk kan zijn voor het weefsel.
Helaas zijn hartfalen meestal niet te genezen. Vaak begint het langzaam, uw hart gaat langzaam achteruit en aan het begin merkt u hier niks van. Na verloop van tijd kunt u klachten gaan ontwikkelen. Oorzaken van hartfalen kunnen zijn:
- U heeft een hartinfarct gehad.
- U heeft andere aangeboren hartafwijkingen.
- U heeft chemotherapie gehad.
- U heeft bestraling gehad in de buurt van uw hart.
- U heeft een te hoge bloeddruk, maar u bent hier niet voor behandeld.
- Overmatig drinken van alcohol en gebruik van harddrugs.
- Een te snelle of langzame werking van uw schildklier.
- U heeft een infectieziekte.
- U heeft overgewicht of diabetes.
Klachten die u kunt ervaren zijn:
- Kortademigheid. U merkt dat u sneller buiten adem raakt, hierdoor wordt u ook vaak sneller vermoeid door inspanning. Bij ernstige hartfalen kunt u ook moe en benauwd zijn zonder inspanning.
- U houdt meer vocht vast. Hierdoor krijgt u bijvoorbeeld dikke enkels.
- U moet vaak plassen in de nacht. In de nacht kan uw hart beter vocht naar uw nieren pompen, waardoor uw nieren daar plas van maken.
- Een benauwd gevoel tijdens het liggen doordat er vocht in uw longen zit.
Om ervoor te zorgen dat uw klachten niet erger worden, kunt u ervoor kiezen om gezond(er) te gaan leven. Het belangrijkste advies bij hartfalen is een gezonde leefstijl: stop met roken en beweeg voldoende. Eet gezond, drink genoeg water verspreid over de dag en let er op dat u bij de voeding minder zout eet. Ook het omgaan met spanning is erg belangrijk. Stress is namelijk niet goed voor het hart. Vermijd het gebruik van alcohol en harddrugs.
Als u twee kilo of meer aankomt in drie dagen, dan is het waarschijnlijk zo dat u veel vocht vasthoudt. Daarom is het belangrijk om uzelf twee keer, of vaker per week, te wegen en op te schrijven hoeveel u weegt. Bespreek uw gewichtsveranderingen met uw huisarts. In sommige gevallen krijgt u een behandeling voor de oorzaak van hartfalen. Ook zijn er medicijnen die ervoor zorgen dat uw hart minder hard hoeft te werken. Daarnaast zorgen ze ervoor dat het bloed beter door uw lichaam gepompt wordt. Dit kan uw klachten verminderen en zorgen dat uw hart niet verslechtert.
Neem met spoed contact op met uw huisarts als:
- U moeite heeft met ademhalen en u opeens heel benauwd bent.
- U een piepende ademhaling heeft.
- U bent zo benauwd dat u niet meer kan liggen.
Bel de huisarts wanneer:
- U verwacht dat u bijwerkingen heeft van uw medicijnen.
- U twee kilo of meer aankomt binnen drie dagen.
- Uw voeten en enkels steeds dikker worden.
- U veel vocht verliest door overgeven of diarree.
- U veel vocht verliest door het zweten.
- U snel vermoeid of buiten adem bent tijdens inspanning.
- U benauwd bent in de avond als u op bed ligt.