Lage rugpijn
In het kort
Bij pijn in de onderrug heeft u pijn tussen het stuitje en de onderste ribben. Pijn in de onderrug is een veel voorkomende kwaal en kent verschillende oorzaken.
Bij pijn in de onderrug heeft u pijn tussen het stuitje en de onderste ribben. Pijn in de onderrug is een veel voorkomende kwaal en kent verschillende oorzaken. Zo kan het veroorzaakt worden door:
- Stress
- Lichamelijk zware activiteiten en/of werk
- Overbelasting van de onderrug. Dit komt bijvoorbeeld doordat u uw onderrug teveel gebogen of gedraaid heeft.
- Een te lange autorit, uw rugspieren kunnen dan erg stijf en hard worden
- Overgewicht
- Een aandoening aan de rug, bijvoorbeeld een hernia
- Zwangerschap
- Ouderdom
Door die oorzaken kunnen de spieren, gewrichten en/of banden in uw rug tijdelijk uit vorm zijn. Verder kan de rugpijn geleidelijk opkomen, maar ook heel plotseling ontstaan. De heftigheid en frequentie is afhankelijk van de oorzaak. Bij sommige komt onderrugpijn erg vaak voor, terwijl andere er maar heel af en toe last van hebben.
De klachten kunnen per oorzaak en/of aandoening verschillen. Toch zijn er een paar algemene klachten te herkennen bij pijn in de onderrug. U kunt de volgende klachten ervaren:
- Een dove, zeurende of heftige pijn in de onderrug
- Een uitstralende pijn naar één of beide bovenbenen
- Een uitstralende pijn naar de billen
- Pijn bij te lang staan of te lang zitten
- Moeite hebben met het bewegen of draaien van uw lichaam
- Moeite hebben met het bewegen of buigen van uw onderrug
- Stijve rugspieren
Deze klachten heeft u meestal als u last heeft van de normale en veelvoorkomende pijn in de onderrug. Deze pijn kan vaak geen kwaad en gaat vanzelf over.
Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen om de pijn in uw onderrug te verminderen of te verhelpen. Zo adviseren wij u om:
- Zoveel als mogelijk in beweging te blijven. Door beweging herstelt uw rug sneller. Let erop dat u de beweging rustig opbouwt en dat u uw rug niet overbelast.
- Uw dagelijkse activiteiten zoveel als mogelijk te blijven doen
- Regelmatig te wisselen van houding. Ga bijvoorbeeld even staan of lopen als u lang zit.
- Erop te letten dat u de juiste houding aanneemt. Buig bijvoorbeeld tijdens het tillen uw knieën en houdt uw rug recht terwijl u omhoog komt. Ook is het belangrijk dat u op een goed afgestelde stoel zit.
- Niet teveel in uw bed of op de bank te liggen. Als liggen prettig voor u is, zorg dan dat u dit slechts een paar uurtjes op de dag doet. Liggen bevorderd uw herstel niet.
- Uw stress te verminderen. Plan regelmatig wat ontspannende activiteiten en zorg ervoor dat u voldoende nachtrust krijgt.
- Uw klachten met uw werkgever en bedrijfsarts te bespreken als deze veroorzaakt worden door het werk dat u doet. Zo kan er bijvoorbeeld een aanpassing in uw werk of werkomgeving nodig zijn.
- Bij hevige pijn een paracetamol in te nemen. Lees voor de juiste dosering de bijsluiter goed door. U kunt ook gel met diclofenac of ibuprofen op uw onderrug smeren. Lees voor het gebruik van die middelen de bijsluiter ook goed door of laat u adviseren door de medewerker van de apotheek.
Neem gelijk contact op met de huisarts of huisartsenpost als u naast de onderrugpijn ook last heeft van:
- Duizeligheid of het gevoel dat u flauwvalt
- Niet meer kunnen plassen
- Uw de ontlasting niet meer kunt ophouden
- Het gevoel bij uw geslachtsdeel of anus weg is
- Krachtverlies in uw benen
Neem contact op met de huisarts als:
- Uw klachten 4 weken of langer aanhouden. Deze zijn in de tussentijd niet verminderd. De huisarts onderzoekt de oorzaak en adviseert u over de vervolgstappen.
- U rugpijn heeft doordat u gevallen bent
- U de afgelopen 2 weken geopereerd bent of een prik in uw rug heeft gehad
- U kanker heeft