Nekpijn
In het kort
Nekpijn is een veel voorkomende klacht en kan meerdere oorzaken hebben. Bij nekpijn is het belangrijk dat u zoveel als mogelijk blijft bewegen en uw dagelijkse activiteiten blijft uitvoeren. Ook kunt u oefeningen voor uw nek uitvoeren.
Nekpijn is een veel voorkomende klacht en kan meerdere oorzaken hebben. Zo kunt u last hebben van spanning, overbelasting, een verkeerde houding of een verkeerde beweging hebben gemaakt. Verder kunnen onderliggende klachten, zoals stijve spieren, artrose, botontkalking of een nekhernia de oorzaak zijn van uw nekpijn. In de meeste gevallen trekt de pijn vanzelf weg. Als uw nekpijn langer dan zes maanden duurt, kan er gesproken worden van chronische nekpijn.
Bij nekpijn kunt u last hebben van verschillende klachten. De meest voorkomende klachten zijn:
- Een zeurende of heftige pijn in uw nek
- Stijfheid van uw nekspieren, hierdoor kunt u uw nek lastiger draaien
- Een uitstralende pijn in uw schouders, hoofd en/of armen. Als de pijn uitstraalt naar uw arm, kan dit ook zorgen voor krachtvermindering en/of tintelingen in uw handen. Ook kan het zijn dat u uw arm hierdoor niet goed kunt bewegen.
Door deze klachten kunt u beperkt worden in uw dagelijkse activiteiten of uw bewegingsvrijheid
Het is belangrijk dat u zoveel als mogelijk blijft bewegen en uw dagelijkse activiteiten blijft uitvoeren. De pijn die u voelt, kan in de meeste gevallen geen kwaad en hoeft niet schadelijk te zijn. Om het bewegen van uw nek te bevorderen, adviseren wij u om de volgende oefeningen voorzichtig uit te voeren:
- Beweeg uw hoofd naar voren en naar achteren
- Kijk over uw schouder naar achteren, doe dit zowel over uw linker als rechterschouder
- Beweeg uw rechteroor naar uw rechterschouder en voer deze oefening ook aan uw linkerkant uit
Herhaal deze oefeningen tien keer in één sessie en plan twee sessies op een dag. Verder is het aan te raden om de volgende adviezen op te volgen:
- Gun uw nek voldoende rust als het bewegen echt niet gaat
- Verwarm uw nek door er warmtecrème op te smeren of een warme douche te nemen
- Zorg voor voldoende ontspanning en probeer uw stress te verminderen. Ga eens na hoe u uw tijd anders kunt indelen of praat over uw spanning met iemand die u vertrouwt.
- Onderzoek of uw klachten met uw werk of werkomgeving te maken hebben. Misschien kunnen er aanpassingen in uw werk of aan de omgeving aangebracht worden. Voorbeelden hiervan zijn een goed afgesteld bureau en stoel of een andere verdeling van uw taken.
Meestal gaat uw nekpijn vanzelf over. U moet wel direct contact opnemen met uw huisarts als u opeens nekpijn krijgt en dit samen gaat met:
- Verwardheid of sufheid
- Koorts
- Heftige hoofdpijn
- Overgeven
- Paarsrode huiduitslag
Dit zijn symptomen van een hersenvliesontsteking en dit kan ernstige gevolgen hebben als er niet op tijd ingegrepen wordt
Neem in de volgende gevallen ook contact op met de huisarts:
- Uw klachten steeds erger worden
- U uw nek na vier weken nog niet of nauwelijks kunt bewegen
- Uw pijn uitstraalt naar uw arm of hoofd
- U nauwelijks kracht of gevoel in uw arm of hand heeft
Als u veel last heeft van stijve nekspieren, kan het helpen om u te laten behandelen door een manueel therapeut of fysiotherapeut. Zij stellen een plan met u op en geven u oefeningen mee die de klachten kunnen verminderen.