Oorpijn bij kinderen
In het kort
Een ontsteking van het middenoor is eigenlijk bijna altijd de oorzaak van oorpijn bij kinderen. Dit is de ruimte direct achter het trommelvlies in het oor. Vaak trekt de ergste oorpijn binnen twee tot drie dagen weg
Een ontsteking van het middenoor is eigenlijk bijna altijd de oorzaak van oorpijn bij kinderen. Dit is de ruimte direct achter het trommelvlies in het oor. Als uw kind een middenoorontsteking heeft, trekt de ergste oorpijn meestal vanzelf weg. Vaak gebeurt dit binnen twee tot drie dagen.
Bij kinderen die jonger zijn dan twee jaar kan de oorpijn langer zijn dan één week. Kinderen van vijf jaar en ouder krijgen minder vaak een middenoorontsteking en na de puberteit is de kans heel klein dat het voorkomt.
Een middenoorontsteking begint vaak met een gewone verkoudheid of simpele keelpijn. De verkoudheid begint meestal met neus- en keelklachten. Omdat de neus en de keel verbonden zijn met het middenoor door de buis van Eustachius, kan het virus ook in het middenoor komen. Door de verkoudheid, zwellen vervolgens de slijmvliezen van de neus- en keelholte op waardoor er een druk op het oor komt te staan wat voor pijnklachten zorgt.
Als uw kind een middenoorontsteking heeft, heeft het vaak last van:
- Verkoudheid
- Oorpijn
- Koorts
- Een loopoor
- Uw kind voelt zich ziek
Bij peuters komt ook buikpijn, diarree of overgeven voor. Vaak voelen ze zich suf en hebben ze geen zin om te eten. Bij een middenoorontsteking bij baby’s, zal uw kind weinig drinken en snel huilen. Ook zitten ze aan het oor dat pijn doet en slapen ze ’s nachts slecht.
Het trommelvlies kan scheuren omdat er veel druk op staat. Er komt dan vocht uit het oor van uw kind, wat ook wel een loopoor wordt genoemd. Het is mogelijk dat hier wat bloed bij komt kijken, maar dit kan geen kwaad. Het loopoor gaat meestal binnen één week weer over en het scheurtje in het trommelvlies gaat meestal vanzelf weer dicht.
De ergste klachten van een middenoorontsteking zijn vaak binnen twee tot drie dagen over en alles geneest daarna vanzelf. Kinderen jonger dan twee jaar kunnen wel ruim een week klachten houden. Ook een loopoor geneest vanzelf. Uw kind mag met een loopoor gewoon douchen, maar kan hier beter niet mee zwemmen. Omdat er een scheurtje in het trommelvlies zit, kan uw kind onder water namelijk duizelig worden. Uw kind kan weer zwemmen als het trommelvlies dicht is, wat de huisarts kan controleren na twee weken.
Het kan zijn dat er na een middenoorontsteking nog wat vocht achter het trommelvlies blijft zitten. Dit wordt ook wel een slijmoor genoemd. Uw kind hoort bij een slijmoor vaak een tijdje minder goed, maar dit gaat vaak vanzelf weer over. Het kan weken tot maanden duren voor een kind met een slijmoor weer goed hoort. Vliegen met een middenoorontsteking kan erg veel pijn doen door het drukverschil. Daarom wordt het afgeraden om met een middenoorontsteking te vliegen.
Bel uw huisarts als één of meer van deze dingen van toepassing zijn op de situatie van uw kind:
- Wanneer uw kind jonger is dan drie maanden en koorts heeft
- Wanneer uw kind zieker wordt
- Wanneer uw kind suf wordt
- Wanneer uw kind slecht drinkt (minder dan de helft van wat het normaal drinkt)
- De oorpijn van uw kind wordt erger
- Uw kind heeft pijn als u drukt op het bot achter het oor
- Het oor gaat van het hoofd afstaan
- Uw kind heeft oorpijn met hoofdpijn of nekpijn
- Uw kind heeft oorpijn en is jonger dan zes maanden
- Uw kind is jonger dan twee jaar en heeft aan beide oren oorpijn
- De koorts of pijn zijn na drie dagen nog niet minder
- Uw kind heeft het downsyndroom en oorpijn
Bij een loopoor:
- Als het oor na één week nog niet droog is, ga dan met uw kind naar de huisarts
- Als het oor binnen één week wel droog is, wacht dan nog één week en ga daarna met uw kind naar de huisarts. De huisarts zal dan controleren of het gaatje in het trommelvlies weer dicht is. Als het gaatje dicht is, is het ook weer mogelijk voor uw kind om te zwemmen.
Als uw kind van de huisarts antibiotica heeft gekregen:
- Als de koorts of oorpijn na twee dagen aan de antibiotica nog niet verminderd is, bel dan de huisarts