Pseudokroep
In het kort
Pseudokroep wordt veroorzaakt door een virus, wat ervoor zorgt dat de keel ontsteekt. Het virus wordt overgegeven doordat een besmet persoon hoest, niest of praat.
Pseudokroep wordt veroorzaakt door een virus, wat ervoor zorgt dat de keel ontsteekt. Het is erg besmettelijk en komt veel voor bij kinderen van zes maanden tot vijf jaar. Daarnaast komt de virusinfectie vaker voor bij jongens dan bij meisjes.
Bij pseudokroep worden de slijmvliezen rondom de stembanden ontstoken en opgezwollen. Hierdoor heeft uw kind moeite met inademen. Pseudokroep is in de meeste gevallen niet ernstig, maar kan wel vervelend zijn.
Het virus wordt overgegeven doordat een besmet persoon hoest, niest of praat. Hierdoor komen druppeltjes vocht in de lucht die anderen weer kunnen besmetten. Volwassenen of oudere kinderen kunnen ook pseudokroep krijgen, maar die zullen er meestal niet zo ziek van worden. Bij deze leeftijdsgroep blijft het vaak bij een verkoudheid en een hese stem.
Bij pseudokroep krijgt uw kind klachten zoals:
- Een piepend geluid tijdens het inademen
- Blafhoest
- Verkoudheidsklachten
- Huilend wakker worden in de nacht
- Heesheid
De klachten treden vaak in de avond of nacht op. Uw kind heeft naast bovenstaande klachten geen last van koorts. De klachten treden op in aanvallen, die vaak binnen een paar uur weer vanzelf overgaan. Uw kind kan tot twee weken besmet zijn met het virus, maar in de meeste gevallen knapt uw kind al na enkele dagen op.
Tijdens een aanval van pseudokroep kunt u de volgende adviezen opvolgen:
- Blijf bij uw kind tijdens een aanval en probeer uw kind gerust te stellen. Zorg dat u zelf rustig blijft, dit voorkomt ook dat uw kind nog meer benauwd wordt.
- Geef uw kind iets te drinken om de keel te verzachten. Dit kan bijvoorbeeld warme thee zijn met wat honing. Kinderen jonger dan één jaar mogen geen honing krijgen.
- Zorg dat uw kind rechtop zit tijdens een aanval. Zo kan uw kind beter ademen.
- Stomen kan helpen bij het hoesten. Dit kan door samen met uw kind in een warme, vochtige omgeving te gaan zitten zoals de badkamer. Doe de douche met warm water aan en doe de deur dicht. Hierdoor zal er stoom ontstaan in de badkamer. Gebruik hierbij geen producten als menthol, dit kan de klachten juist verergeren.
- Een andere optie naast stomen, is om in de koude buitenlucht naar buiten te gaan. Dit is echter alleen mogelijk in de winterperiode.
- Stoom nooit bij een keukenkraan met kokend water. Dit kan ervoor zorgen dat uw kind zich verbrandt, omdat dit te warm is.
Infectie met pseudokroep is niet te voorkomen, omdat dit een virus is. Daarom kan iedereen een besmetting oplopen. U kunt er wel voor zorgen dat u uw kind goede (hand)hygiëne aanleert. Daarnaast kunt u uw kind aanleren om in de elleboog te hoesten.
De huisarts zal uw kind eigenlijk nooit medicijnen voorschrijven, behalve in ergere gevallen. Meestal zijn medicijnen niet nodig.
Neem met spoed contact op met uw huisarts of de huisartsenpost als:
- Uw kind heel onrustig wordt door de aanvallen
- Uw kind suf of sloom wordt
- Uw kind erg benauwd is en de bovenstaande adviezen niet helpen bij het verminderen van de benauwdheid
Neem ook contact op met uw huisarts als u zich zorgen maakt over uw kind