Rodehond
Rodehond is een besmettelijke ziekte dat wordt veroorzaakt door het rubellavirus. Iemand die rodehond heeft of bij zicht draagt, besmet een ander door te hoesten of te niezen. Op dat moment komen er druppeltjes vrij waar het virus in zit en deze komen via aanraking of via inhalatie bij een ander terecht. Zo kan het ook overgedragen worden doordat u elkaars bestek gebruikt of uit elkaars beker drinkt.
Het is een ziekte die ernstige afwijkingen kan veroorzaken bij ongeboren kinderen. Zo kan het kind hartproblemen, oogproblemen en gehoorproblemen krijgen. Daarom zijn de meeste kinderen in Nederland tegen rodehond ingeënt. Als er een uitbraak is, komt de ziekte het meest bij kinderen voor die niet gevaccineerd zijn.
Niet iedereen die besmet is, krijgt klachten. De ziekte kan een verschillend verloop hebben en het duurt meestal 2 tot 3 weken voordat u klachten krijgt. In het begin lijken de rodehond verschijnselen sterk op verkoudheidsklachten. Zo kunt u last hebben van:
- Koorts.
- Vermoeidheid.
- Een milde oogontsteking.
- Opgezette klieren.
- Verkoudheid.
Als de ziekte zich verder ontwikkeld, krijgt u rozerode uitslag. Dit gebeurt meestal binnen een dag. De uitslag is het eerst zichtbaar in uw gezicht en achter uw oren. Binnen een paar uur verspreidt het zich over uw hele lichaam. Dit kan zo erg worden dat uw hele lichaam rood is.
Als u in de puberteit of als volwassene rodehond krijgt, kunt u ook last krijgen van pijnlijke gewrichten. In uiterst uitzonderlijke gevallen krijgt u een hersenvliesontsteking.
Zodra u het virus eenmaal heeft gehad, krijgt u het nooit meer.
In de meeste gevallen gaat rodehond vanzelf over. Het is vooral belangrijk om voldoende rust te nemen en voldoende water te drinken. Aangezien de ziekte erg besmettelijk is en ernstige gevolgen voor ongeboren baby’s kan hebben, moet u de verspreiding van het virus zoveel mogelijk voorkomen. Dit doet u door de omgeving van u of uw kind op te hoogte te stellen en zoveel mogelijk thuis te blijven. Officieel hoeven u of uw kind niet thuis te blijven, maar dit verkleint de kans van verspreiding wel. Verder raden wij u aan om extra op uw hygiëne of dat van uw kind te letten. Dit doet u door uw handen vaker te wassen, deurklinken schoon te maken en speelgoed te wassen.
Heeft u of uw kind hoge koorts of pijn? Slik dan een paracetamol. Lees altijd de bijsluiter door voordat u een pijnstiller gebruikt. Daar staat in hoe vaak en hoeveel paracetamol u of uw kind per dag mag gebruiken.
Als u het vermoeden heeft dat u of uw kind rodehond heeft, is het verstandig om dit vast te laten stellen door uw huisarts. Zodra u zeker weet dat het rodehond is, kunt u acties ondernemen die de verspreiding van het virus tegengaan.
U moet meteen contact opnemen met uw huisarts als:
- U zwanger bent en het vermoeden heeft dat u rodehond heeft.
- U of uw kind steeds zieker wordt. U of uw kind drinkt nauwelijks, moet overgeven, wordt benauwd, wordt bleek en suf of huilt veel.
Verder raden wij u aan om contact op te nemen met uw huisarts als u erg ongerust bent over de klachten.