Trombose in het oog
Als er een bloedpropje in de bloedvaten van het netvlies van uw oog zit, spreken we van trombose in het oog. Deze bloedpropjes ontstaan normaal alleen bij verwondingen en zorgen ervoor dat er een korstje vormt. Als uw lichaam een bloedprop aanmaakt zonder dat er een verwonding is, kan dit gevaarlijk zijn. De bloedprop kan namelijk uw bloedvat afsluiten waardoor in uw oog één of meerdere aders worden afgesloten. Hierdoor kan er geen zuurstof in het oog komen, waardoor uw netvlies beschadigt en u zichtproblemen kan krijgen. Ook kan het bloed uit uw oog niet meer worden afgevoerd, waardoor de bloedvaten gaan lekken. Dan komt er vocht, bloed en eiwitten in het netvlies terecht en werkt het netvlies niet meer goed. Hierdoor gaat u minder zien.
Factoren die het risico op trombose in het oog vergroten, zijn:
- Hoog cholesterol.
- Diabetes.
- Hoge bloeddruk.
- Roken.
- Erfelijkheid.
- Operatie.
- Langdurige bedrust.
- Langdurig gebruik van de pil.
De belangrijkste klacht die ontstaat bij trombose in het oog is een slagaderverstopping. U krijgt dan plotseling en pijnloos last van gezichtsverlies in één of beide ogen. Ook kan het gezichtsvermogen in één oog langzaam minder worden of ziet u vlekken of lichtflitsen.
Als u last heeft van trombose in het oog, is het belangrijk dat u een behandeling krijgt. De oogarts kan u verschillende behandelingen aanbieden, zoals:
- Een medicijn spuiten in het oog. Dit helpt bij teveel vocht en voorkomt dat er nieuwe bloedvaten bijkomen.
- Een laserbehandeling. Deze behandeling stopt de vorming van nieuwe bloedvaatjes.
Als u een hoge oogdruk heeft door de trombose krijgt u oogdruppels mee.
Als er al sprake is van een slagader- of aderverstopping, is een behandeling vrijwel niet mogelijk. Door het zuurstofgebrek is er schade ontstaan die vaak niet kan worden hersteld. Als u er vroeg bij bent, kan gezorgd worden dat de bloedingen stoppen en dat er minder schade ontstaat. Neem dus direct contact op met uw arts als u vermoedt dat u trombose in het oog heeft.
Neem contact op met uw huisarts als u last krijgt van de volgende klachten:
- U gaat plotseling slecht zien.
- U heeft pijn aan het oog.
- U bent erg gevoelig voor licht.
- U maakt zich zorgen over uw klachten.
- Uw oog is rood.