Werkwijze
U kunt niet zomaar langskomen bij de Huisartsenspoedpost. De Huisartsenspoedpost is alleen bedoeld voor klachten die niet tot de volgende werkdag kunnen wachten. Doorloop eerst op deze website enkele vragen om te beoordelen of u contact moet opnemen, zo krijgt u het snelste de hulp die u nodig heeft.
Meer weten? Bekijk de animatievideo hieronder en ontdek hoe het werkt op de Huisartsenspoedpost.
Wat houd ik bij de hand tijdens het telefoongesprek met de Huisartsenspoedpost?
Als u de Huisartsenspoedpost belt, wordt u te woord gestaan door een speciaal opgeleide medewerker (triagist). Houd de volgende gegevens bij de hand:
- geboortedatum en naam van uzelf of van degene die zorg nodig heeft
- woonadres en eventueel verblijfadres
- verzekeringsgegevens
- telefoonnummer waar u te bereiken bent
Ik bel voor iemand anders, wat nu?
Laat indien mogelijk de patiënt zelf contact opnemen met de Huisartsenspoedpost. Is dit niet mogelijk? Geef dan alle gegevens door van de persoon die hulp nodig heeft. Zorg ook dat u bij de patiënt in de buurt bent als u belt. U kunt de klachten dan zo goed mogelijk beschrijven. Soms wil de triagist (doktersassistente of verpleegkundige) de patiënt ook zelf enkele vragen stellen.
Hoe wordt de urgentie van mijn hulpvraag bepaald?
De triagist beoordeelt wat de urgentie van uw hulpvraag is en door welke zorgverlener u het beste geholpen kunt worden.
Tijdens dit gesprek worden vragen gesteld om een levensbedreigende situatie uit te sluiten, over de reden van uw contact met de huisartsenspoedpost, de aard van de klachten, uw medische voorgeschiedenis (als de triagist geen toegang heeft tot uw medische patiëntendossier) en over eventueel uw medicatiegebruik.
Wat zijn de vervolgstappen na het telefoongesprek?
Afhankelijk van de situatie kan de triagist u:
- Een telefonische afspraak met de huisarts aanbieden
- Een consult aanbieden en hierbij in het rijtje de Spreekuurondersteuner Huisarts (SOH) benoemen
- Een visite aanbieden
Wat houdt Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn in?
Onze huisartsenspoedposten doen mee aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn en dragen hiermee bij aan het verbeteren van de gezondheidszorg. Het Nivel verzamelt gegevens uit de eerstelijnszorg in opdracht van het ministerie van VWS. Het Nivel kent een zeer strikt privacybeleid en ontvangt van ons geen informatie waarmee patiënten direct geïdentificeerd kunnen worden. Patiënten die desondanks liever niet willen dat hun geanonimiseerde gegevens worden gebruikt voor onderzoek, kunnen dit kenbaar maken aan een medewerker van de huisartsenspoedpost. De betreffende gegevens worden dan niet meer gebruikt door Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.
Meer informatie vindt u op de website van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.
In de folder leest u wat het doel is van Nivel Zorgregistraties en wat deelname betekent voor u als patiënt.
Waarom/waarvoor geef ik toestemming en wat is LSP?
Uw huisarts en apotheek kunnen uw medische gegevens delen met andere zorgverleners. Bijvoorbeeld als een andere arts of apotheek uw medische gegevens nodig heeft om u snel, goed en veilig te helpen. Het delen van uw medische gegevens gebeurt via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Maar alleen als u daarvoor toestemming geeft.
Het Landelijk Schakelpunt (LSP)
Het LSP is een zorginfrastructuur: een netwerk waar zorgaanbieders op kunnen aansluiten. Via dit netwerk kunnen zij medische gegevens over hun patiënten raadplegen in elkaars systemen. Het LSP is hiervoor speciaal ontwikkeld en beveiligd.
Het LSP is geen database: er worden geen medische gegevens in opgeslagen. Die gegevens blijven gewoon staan in de dossiers bij de huisarts en apotheek. Daar kunnen andere zorgaanbieders, via het LSP, de belangrijkste informatie bekijken. Het LSP is verdeeld in regio’s. Uw zorgaanbieders kunnen uw medische gegevens alleen binnen uw regio delen en bekijken.
Als u toestemming geeft, melden uw huisarts en apotheken uw burgerservicenummer (BSN) aan bij de verwijsindex van het LSP. Komt u bij een andere zorgaanbieder, dan kan die met uw BSN zoeken in de verwijsindex. Vervolgens kan die andere zorgaanbieder de gegevens bekijken die hij of zij nodig heeft voor uw behandeling.
In onderstaande video wordt uitgelegd hoe dit precies werkt.